Tur til Galdhøpiggen i Oktober

19/03/2013 • Aktuelt, Fottur, Høst, Jotunheimen, Turer, Turrapport • Views: 6258

2469 er det høyeste du kan stå å fast fjell i Norge. Og turen opp er ganske grei for de fleste. Siden ingen av oss hadde vært her før, måtte vi ta turen.

IMG_1268

Det var mørkt da vi ankom Spiterstulen etter å ha kjørt leiebil fra Oslo, og vi la oss til i telt over elven ved Spiterstulen. Dette skulle ikke være den tøffeste turen, siden utstyret har ligget i boden en god stund, og vi har ikke vært på slik tur sammen før.  Dette er siste helgen Spiterstulen er åpen for i år.

Spiterstulen i Jotunheimen er et godt utgangspunkt for mange typer fjellturer – enten man vil gå på opptråkket sti i dalene, tinderangle på egenhånd eller gå på bre. Det arrangeres daglige guidede turer på Svellnosbreen herfra. Hvis ikke er det noe av alternativer i området – de to største, Galdhøpiggen og Glittertind ruver over Spiterstulen. Memurutind, Spiterhøe, Lauvhø, Styggehøe og Ryggehøe er også fine topper i nærheten.

Galdhøpiggen i strålende sol

Lørdagen hadde vi håpet på breføring på Svellnosbreen, men var for få påmeldte, så vi valgte å gå Galdhøpiggen i steden. Ingen av oss hadde vært der før, så det var perfekt.

De to vanligste rutene opp Galdhøpiggen er fra Juvvasshytta over breen (5km til toppen) eller som vi gjorde – fulgte en godt merket sti fra Spiterstulen.

IMG_1553

Bra merket oppover mot Galdhøpiggen. Det var høst her litt lavere i terrenget…

IMG_1584

Men fra 1700-1800 meter lå det fortsatt snø – og det var til og med kommet noe nysnø. Likevel var det godt tråkket opp. Det er ganske mange som går denne turen – og dagen før hadde en klasse på leirskole tråkket spor opp her.

Vi måtte gjennom et tynt skylag mot toppen, og der trakk kaldt her – så vi var glad vi også hadde med litt varmere klær. Vi skulle ikke gå mange høydemetre til før vi var over skylaget, og har var det solskinn og knallblå himmel.

IMG_1663

Da kan vi si at vi har vært på Nordeuropas tak.

IMG_1700

Det ble en flott tur! – 5 til – 10 grader. Sol og klart vær hele dagen.

Etter en deilig 3-retters middag på Spiterstulen var det på tide å komme seg tilbake til Oslo.


View Larger Map

Å komme dit:

Vi kjørte bil fra Oslo, ellers kan man ta tog til Otta (så buss til Lom) eller buss direkte til Lom, så egen buss mellom Lom og Spiterstulen

NSBLavprisekspressen, Nor-Way Bussekspress, Nettbuss

og så buss fra Otta til Spiterstulen.

Tags: , , ,