Fottur i Gran Sasso

24/05/2013 • Anbefalte, Fottur, Sommer, Sommer, Topp, Turer, Utlandet, Vår, Vår • Views: 5684

 

 • Gran_sasso
 • Gran_sasso2
 • adriatic_view
 • Fonte_vetica
 • Gran_sasso
 • Gran_sasso2
 • green_hills
 • IMG_3707
 • IMG_3710
 • IMG_3712
 • IMG_3739
 • end
 • snow
 • trek_hills
 • trek-grnsass

Si Abruzzo og de fleste tenker nok på god Italiensk vin, mat og bading. Men regionen har også fjell-nasjonalparker med topper på 2900 meter. I vår bok er dette en meget god kombinasjon for et feriemål!

Det er mye fint i Abruzzo. Du kan være i fjellet hele dagen – eller du kan stå opp tidlig, bestige et 2900 meter høyt fjell for så skvulpe i vannkanten på en adriaterhavsstrand utpå ettermiddagen, spise middag på en uterestaurant mens du drikker god lokal vin og ser solen gå ned bak den fjelltoppen du stod på kun timer tidligere.

Vi besøkte Gran Sasso for første gang i fjor – dessverre ville ikke tid og omstendigheter at vi fikk gått i fjellet, men vi lovte at vi skulle komme tilbake. Det finnes ikke mye informasjon om ruter på nett – hvertfall ikke på engelsk. Området er ganske enkelt lite turistifisert, men vi fikk tak i noen turkart fra Technopress.

Vi hadde base i Pescara, ca 2,5 times kjøring fra Roma. Etter en kjøretur på 1,5 time fra Pescara er du oppe på fjellplatået, som ligger på ca 1100 meter. Da er du omringet av fjell med turmuligheter på alle nivåer – alt fra den flate gressletten til vertikal klatring og via ferrata.

Gran Sasso er et 35 kilometer langt kalkstensmassiv med pinnakler, sprekker, høye vertikale vegger og fjelltopper som strekker seg mot 3000 meter. Her finner du også europas sydligste isbre, Calderone som ligger under områdets høyeste fjell, Corno Grande (2912)

Fonte_veticaStien er godt merket og går over sletten til venstre. Over sees Monte Camicia (2564m)green_hillsHøyfjellsgressing: Det er frodig område, og i de mer lavtliggende gresser husdyr.trek-grnsass

 

Monte Camicia

Vi parkerte bilen ved Fonte Vetica, og derfra går det merkede stier. Den nordlige fjellkjeden strekker seg fra FonteVetica i øst, til Campo Imperatore med det høyeste fjellet Corno Grande (2912m) i vest. Det er mulig å gå hele traversen, men enkelte partier er via ferrata og det har ikke vi utstyr for. Dessuten er det mai, og det ligger fortsatt en del snø på toppene. Sesongen her går fra midten av juni til september. Siden det fortsatt lå mye snø i den vestlige delen, bestemte oss for å starte i øst, ved Fonte Vetica og gå turen mot Monte Camicia (2564). Turen opp og ned skal ta 6 timer, og er gradert EE, som betyr noe tung, men uten for eksponerte deler.

Det er bratt fra start. Vår tur var totalt 8,4 km lang og hadde stigning på 889 meter. Parkeringsplassen og den ene av Fonte Vetica hyttene nederst. Det er godt merket oppover med de karakteristiske røde og gule merkene. Du går fra skog til gressletter og til slutt er det bare kalkstein og grus under deg og himmelen over.

Vi møtte få folk på turen vår – et par joggere og vi kan se en person gå i slalom ned en snørenne som går hele veien i fra toppen. Det ligger fortsatt en del snø – og vi har måtte krysse eller unngå en del snøfelter som går over stien. Snøen er ikke hard, men kompakt nok til til at man kan skli og få fart dersom man mot formodning skulle falle.

På ryggen før toppen får vi utsikt mot øst. Her kan vi se Pescara, Adriaterhavet og over til Kroatia på en god dag.

 

Gran_sasso2Stiene er godt synlige og bra merket oppover.

IMG_3712Fjellkjeden med Gran Sasso-platået i bunn. I bakgrunnen sees fjellene i Maiella nasjonalpark.

adriatic_viewIkke noe å klage på utsikten. Her mot nord-øst med Pescara og Adriaterhavet i bakgrunnen. Det er bratt på denne siden!

endHit men ikke lenger. For å komme til toppen måtte vi forsere dette snøfeltet. Vi hadde ikke med noe utstyr for å sikre oss – og med lodrett fall på mange hundre meter til høyre, og en snørenne som gikk halve fjellet ned på venstre side valgte vi heller å komme tilbake med riktig utstyr en annen gang.

snowMen ikke all snø er dårlig nytt –  Med riktig retning kan den brukes som motorvei hvor man kan skli uanstrengt ned.

IMG_3739Litt såret over å ha snudd før toppen, men ellers i veldig godt humør etter en fin tur. Vi skal garantert tilbake hit – det er en opplevelse å gå i dette landskapet, og det er det er så mange andre ruter å prøve, ikke minst den høyeste opp til Corno Grande, og traversen «Sentiero del Centenario»Vis større kart

Om turen

Fonte Vetica (sti A)-Monte Camicia-Fonte Vetica (sti B)

Varighet: 5 timer. 9 Kilometer. Middels tung. Merket EE – om betyr noe tung, men uten for eksponerte deler.

Alternativer: Det finnes mange muligheter i området – både lettere og mer tekniske. En del ruter krever via ferrata-utstyr.

Vinter: Det finnes flere alpinanlegg i området som er vinteråpne. Dette er et flott område for toppturer også. Merk at en del av veiene inn kan være stengt vinterstid. Da kan man komme opp på platået til Campo Imperatore ved kabelbane fra Assergi (ankomst fra L’Aquila)

En del av veiene er kun sommeråpne, og veien inn til Campo Imperatore var fortsatt stengt da vi var der (mid-mai)

 

 

Adkomst

Vi fløy fra Oslo til Roma og leide bil der (ca 2,5 timer å kjøre nordøst til Pescara ved kysten) Derfra er det ca 1,5 time å kjøre til Gran Sasso. Det er også campingmuligheter i Gran Sasso. Eventuelt kan man ha base i L’Aquila, som er nærmere Roma (litt over 1 time å kjøre) – men lenger fra havet.

Sikkerhet

Følger du de merkede stiene er det ganske greit å gå her. Noen steder kan være litt utsatt med bratte skrenter og fjellet er løst noen steder. I snøsmeltingen kan det rase stein, og ved kryssing av snøfelter må man være ekstra forsiktig. For ruter med via ferrata må eget sikkerhetsutstyr brukes.

Pakkliste

Det kan være mye kaldere på 2000m +, så ta med godt tøy i sekken (vindtett) selv om det er varmt nede. Underlaget er steinete, så ha gode sko, helst fjellstøvler. Det finnes ingen drikkekilder her, så ta med godt med vann. Og ikke glem solkremen!

 

 

Tags: , , ,