Noen tips når du skal velge fjellsko.

28/07/2014 • Sko, Tips, Utstyr • Views: 4355

fjellsko

 

Det er en jungel av fjellsko ute i butikkene. Her har jeg samlet noen punkter det kan være lurt å ta med i vurderingen når man skal gå til innkjøp.

 

Finn ut hva slags fjellsko du har bruk for – Det er en jungel av sko der ute, og hele skalaen finnes – fra tykke lærstøvler som går opp til kneet til sandaler med vibramsåle. Alt til sitt bruk, og du har kanskje en viss idé om hva og hvor du skal bruke din sko. Generelt, er vi ute etter en litt stiv sko i fjellet når du skal gå med litt oppakning. I ura er det godt med vridningsstabil såle og litt høyt skaft for å beskytte anklene. Det er også en fordel at fjellskoen er solid – for den får mye bank i fjellet og vi ønsker å ha en god sko så lenge som mulig. Samtidig vil vi også ha den så lett som mulig. Å gå med for tunge fjellsko er… ja tungt! – det hevdes at en kilo på beina tilsvarer fem i sekken.

Prøv alle fjellsko innenfor din kategori – Man må gå seriøst til verks på skokjøpedagen(e). Dette er vel investert tid – og husk at selgeren er der for å hjelpe deg. Test alle fjellsko som kan være aktuelle. Gå i forskjellige butikker – for utvalget varierer. Gå, test, rull, vri, dra og kjenn på kvaliteten. Noen butikker har laget en steinrøys hvor man kan simulere hvordan den vil være å gå med i ura. På denne måten får du bredest mulig sammenligningsgrunnlag når du skal gå til innkjøp.

Passform er viktig! – Når du prøver sko, skal de gjerne tilpasses med litt plass foran tærne. Man sier at du skal kunne få en pekefinger mellom helen og skoen når tærne er helt fremme i skoen. En annen test er å snøre skoen på, og så sparke tuppen på skoen lett mot bakken uten at tærne støter mot tuppen av skoen. Husk at størrelse kan varie fra fabrikant til fabrikant og også fra modell til modell.

Skoen skal føles behagelig på. Ikke for stram på sidene, men likevel skal vristen sitte godt når skoen er snøret.

Foten sveller etter mange timers gange. Dette må du ta høyde for når du prøver sko. Føles fjellskoen «akkurat, men ikke mer» i butikken, vil du kanskje få vondt når foten blir varm og sveller.

Vurder ny innersåle – Mange fjellstøvler har svært liten demping i sålen, noe som kan oppleves vondt etter mange timers bruk. Her kan du vurdere å kjøpe en innersåle med ekstra demping. Dette vil også kunne gi bedre passform på skoen. I mange tilfeller kommer sko med med en pappaktig og dårlig innersåle.

Sokker – Prøv de til med forskjellige tykkelser på sokkene. Tradisjonellt har jeg alltid brukt tykke sokker til fjellstøvler, men de siste årene har jeg utelukkende brukt tynne ullsokker – også om vinteren. For meg fungerer disse best med tanke på temperatur, passform og gnagsår.

Tags: , , , ,