Tåkeprat

25/04/2014 • Fottur, Informasjon, Jotunheimen, Nyheter, Nyttig, Tinderangling, Turrapport • Views: 1073

Dårlig sikt er dessverre ikke uvanlig i fjellheimen. Hva gjør du når du ikke kan se lenger enn et par meter foran deg og det er umulig å navigere ut i fra landskapet?

wpid1908-IMG_3523.jpg

Navigering i tåke og andre lavsiktsituasjoner byr på utfordringer.

Om du ikke har det, er det er på høy tid å stoppe opp og få oversikt over situasjonen. Ta frem kart og kompass og forsøke å orientere deg – hva kan vi orientere etter? – se på kartet og vurder om det er noe potensielt farlig i området du må ta hensyn til. Kanskje kan du gå videre på kompasskurs eller kanskje det lureste er å vente på stedet til sikten har blitt bedre.

Man lærer av egne og andres feil, og under ligger GPS-spor fra en tåketur jeg hadde til Store Memurutinden. I ettertid er det lett å se hva og hvor vi gjorde feil.

Den dagen lå skyene på ca 2000 meter og oppover, og sikten ble forverret med at det blåste opp gammel snø som lå igjen i felter opp mot toppen. Planen var å følge den samme ruten ned som vi kom opp.

Første feilen var at vi ikke hadde studert kartet godt nok med tanke på returen. Det var greit å holde ryggen opp mot toppen, selv i dårlig sikt. Det vi ikke hadde tenkt på er hvor lett det kunne være å ta «feil» rygg på nedstigningen. Vi hadde slått oss til ro om at vi kun trengte å holde den ryggen, så ville vi komme tilbake i samme spor vi kom opp.

Andre og tredje feil var at vi ikke sjekket kartet og tok ut kompasskurs, men stolte på at vi bare kunne følge terrenget tilbake.

Selve ryggen er ca 800meter lang, så det gikk lang tid før vi merket at vi var feil. Sakte hadde vi dreid mot vest. Vi hadde gått over noen snøfelter på veien opp – og krysset noen snøfelter på veien ned. Det var bare at vi nå gikk i vest – hvor det er mye brattere og kan være fare for utgliding både ned mot Hellstugubreen i vest og Djevelbreen i nord.

 

GPS-sporet viser hvor vi tok feil

Tags: , , ,

Comments are closed.