Q: Hva slags utstyr trenger jeg til fjellturen?

10/07/2013 • Informasjon, Nyttig, Topp, Utstyr, Vær • Views: 1471

pionerer

Studerer vi dette bildet av noen av våre første fjellpionerer, vil svaret kanskje bli noe i denne retningen: «ikke så mye, et par spikersko, ullnikkers, en stilig dressjakke, en bomullskjole, en fjong hatt og noen meter med hampetau.Vandrestav i tre og rikelig med tobakk»

De trengte ikke så mye mer av utstyr for å gjøre imponerende førstebestigninger. Men det er en viktig ting vi ikke kan lese ut av bildet – bare anta, og det er den fjellerfaringen som de på bildet besatt. Visst hadde de ikke dagens fiberbekledning og dynamiske tau, men de hadde stor kunnskap om fjellet. De var kjent nok til å vite hvor, når og hvordan de skulle gå. Å ta et fall i et hampetau knytt rundt livet kunne være svært farlig – man falt simpelthen ikke.

Nå har verden gått mye fremover en del siden dette bildet ble tatt, og pionerene hadde nok det beste tilgjengelige utstyret på den tiden. Men fjellene er de samme som de bestandig har vært, og minner oss på at det viktigste man kan ta med på fjellet er et bevisst forhold til egne evner og kunnskap om de farer som fjellet potensielt representerer.

Tags: