OmniLite TI og flammehelvetet

01/07/2013 • Brenner, Nyheter, Utstyr • Views: 2566

OmniLite TI har mange kvaliteter jeg setter pris på, men å sette fyr på teltplassen er ikke en av dem.

OmniLite1

En brenner skal brenne, men ikke ut av drivstofftanken.

Jeg har brukt og testet OmniLite’n i snart tre måneder, og har stadig opplevd at den soter. Sotpartikler blokkerer dysen noe som får den til å brenne ujevnt og på lavere effekt enn hva den normalt ville gjort. Selvfølgelig kan man rense dysen med nålen som følger med, men dette er vedlikehold som ikke burde vært nødvendig hver gang ved bruk. Jeg bruker renset bensin fra Primus sammen med dyse 32. Fusking og lav effekt er i og for seg bare irriterende – Det som jeg derimot har opplevd, og som potensielt kan få fatale følger er at partikler som har blokkert dysen har fått brenselstrålen til å sprute skjevt ut fra dysen, og dermed bommer på spreder-platen. Under forvarming eller i de tilfeller hvor bensinen ikke har blitt helt til gass ennå, risikerer man å sprute varmt drivstoff ut i rommet. Under siste tur opplevde jeg at brenneren fusket, og jeg pumpet kanskje 20 pump ekstra hvilket resulterte i at drivstoff sprutet gjennom pakningen på flasken og tok fyr. Samtidig stod det stikkflamme ut av flasken/pumpen. En ganske skremmende episode – heldigvis var jeg ute i friluft og fikk slukket ganske raskt.
Jeg vet ikke om det har direkte sammenheng med at dysen tetter seg, eller om det ikke finnes en annen måte for overtrykk i flasken å utligne enn gjennom pakningen?

Ukontrollert spraying av drivstoff (som tar fyr) er kanskje det minst ønskelige når man koker mat/varmer seg. Derfor må jeg bytte OmniLite’n til et annet system jeg kan stole på.

 

Tags: , , ,