Klatring i Oslo-området

09/08/2013 • Klatring, Oslo, Sommer • Views: 24743

En liten oversikt over hvor du kan klatre ute i Oslo – området.

Hauktjern

Fint klippefelt i Østmarka for sportsklatring. Hovedtyngden ligger kanskje på de tyngre rutene, men plenty med muligheter her i hele skalaen, både boltet og trad. Gode muligheter for topptauing på Veslefeltet. Fint område hvis man ønsker å campe – Både på toppen av feltet og på motsatt side av sydspissen av vannet.

Vær obs på at feltet er stengt for klatring våren 2016 pga hekkende rovfugl.

Fører: Klatrefører for Oslo og omegn av Kolsås Klatreklubb

Adkomst: Parkering på Østmarksetra P-plass. Kollektivt: T-bane linje 3 mot Mortensrud til Ulsrud. Herfra 15 min gange til Østmarksetra – skiltet derfra inn til Hauktjern. Totalt ca 1 times gange fra T-banen. Kartruten viser vei fra T-banen og til Hauktjern ved Bålplassen. Derfra langs feltet og ender på Veslefeltet.

Parkering GPS-koordinater

59.88916º N, 10.86324º Ø
59° 53′ 21.0″N, 10° 51′ 47.7″Ø

Grefsenkollen

Lite klatrefelt ganske «sentralt i Oslo». En del løs stein i toppen, så hjelm er anbefalt.

Fører: Klatrefører for Oslo og omegn av Kolsås Klatreklubb

Anmarsj fra Grefsenkollveien. Parkering ved denne veien.

Kollektivt trikk 13 til Storo (på brua), så buss nummer 56 mot Solemskogen til Akebakken (5 minutter) Herfra er det 2 minutter å gå til Grefsenkollveien.

Kolsås

kolsas_gardsplassen.jpg

Fra Gårdsplassen ved Øvre Sydstup

Det største klatrefeltet i Oslo-området, og en historisk arena for utviklingen av klatresporten på Østlandet. Flere felter – Øvre og Nedre Sydstup. Løkenhavna og Dalbokollen. Mulighet for å gå flere taulengder.

Fra bommen øverst i Toppåsveien går det sti som det er vanskelig å ta feil av. Følg skiltingen mot KIF-hytta for Østveggen.

Parkering i Toppåsveien, hvis mulig. På fine dager og særlig i helgene er Kolsåstoppen et populært turmål, og dertil mange parkerte biler. Vær obs på parkering forbudt-skiltene oppover veien, men det er anlagt plass til parkering ved siden av veien i nylig. Er det ikke plass der, sett bilen lenger ned i Toppåsveien eller i sidegatene.

Fører: Klatrefører for Oslo og omegn av Kolsås Klatreklubb

Nedre Sydstup på Kolsås

Relativt nytt boltet crag, med mange enkle ruter som er tett boltet, har man her hatt nybegynnere i tankene. Plenty med ruter på 4-5-tallet, men også vanskeligere. Artig hvor organisert dette feltet er, med de lettere til venstre, så økende i vanskelighetsgrad jo lenger man trekker mot høyre. Nesten da.

En flott PDF-fører her

 

Vardåsen

vardasen_klatring.jpg

Fin svaklatring på solid Drammensgranitt. Kanskje ikke den vanskeligste klatringen, men gode muligheter for å øve både taulagsrutiner over flere taulengder og bruk av naturlige sikringer. Mange av rutene er (dels) boltet, så man bør ha med et utvalg kiler i tillegg. Gode muligheter for camping på toppen av Vardåsen. Her finnes både utedo og et tjern.

Fører: Klatrefører for Oslo og omegn av Kolsås Klatreklubb.  PDF med nyboltede ruter, høyre sva (2007) her

Adkomst: Med bil kan man parkere langs Heggedalsveien, feltet godt synlig herfra. Med kollektiv er det raskest å gå av på Gullhella stasjon og gå alpinbakken opp. Da kommer du på toppen av svaene. (se kart)

 

Damtjern

Fint klippefelt i granitt ved Lier. En del bratte, harde ruter finnes her – men også noen lettere.

Fører: Klatrefører for Oslo og omegn av Kolsås Klatreklubb

 

Tags: , , , , , ,