Hvordan blir været på tur?

08/07/2014 • Informasjon, Nyttig, Tips, Vær • Views: 1476

Det kan vi aldri helt vite med sikkerhet – og været snur som kjent ganske raskt på fjellet. Men vi kan skaffe oss en del pekepinner som gjør det litt lettere å planlegge hva vi skal pakke med av tøy til fjellturen.

wpid2214-IMG_3440.jpg

Sjekk værmeldingen

Vi begynner med det opplagte først. Værmeldingen kan gi oss en god indikator. Også langtidsvarselet på yr.no sjekkes.
Når det gjelder høydespesifikke værmeldinger, har Mountain Forecast estimat for de største toppene – også i Norge.

Sjekk historiske værdata

«Været som var» på yr er gull! Vi gleder oss over at det er meldt sol og 20 grader på Finse til helgen, men statistikken forteller oss at i fjor lå gjennomsnittstemperaturen på 9,6 grader i juli med kaldeste dag på 0,3 grader. Dette må vi ta hensyn til når vi pakker tøy og evt sovepose.

 Justér for høyden

Finse ligger på 1222m, men planlegger vi å gå over til Geiterygghytta må vi over 1650 meter. Kalkulator estimerer da at med en temperatur på 0,3 grader på finse, vil det kunne være -2,5 oppe på 1650 meter.

Spesialt varsom ved rasfare

Sjekk snøforholdene der du er/har tenkt å ferdes på varsom.no. Spesielt tekstvarselet er nyttig å lese nøye.

Dra nytte av lokalkunnskap

En kjapp telefon til den nærmeste turisthytten er fin måte å skaffe seg innsikt i siste værmønster. Stemmer værmeldingen overens, eller kanskje er det forsinkelser? Kanskje få avklart om det er mulig å krysse den elven du hadde tenkt til tross for kraftig snøsmelting.

Ha en plan B og C!

Jeg har hatt noen fjellturer hvor det var meldt både regn og torden. Fantastiske turer som jeg ville gått glipp av dersom jeg hadde valgt å bli hjemme. Værmeldingene slår som kjent feil i blant – og selv om den er riktig, kan det hende at det finnes et vindu hvor du kan gjennomføre fjellturen. Derfor er det viktig å ha en idé om en B og C plan dersom værmeldingen er verre enn foretrukket. Du slår ikke opp telt høyt og utsatt dersom det er fare for torden, og kanskje har du mulighet til å legge deg inn på en turisthytte i nærheten dersom verst tenkelig vær skulle inntreffe?

Tags: , , ,

Comments are closed.