Pakking til Himalaya – det nærmer seg avreise

16/09/2013 • Aktuelt, Fottur, Tinderangling, Utlandet • Views: 3890

1276502_10153286060710604_622254444_o

Den siste tiden har gått så fort. Det nærmer seg avreise til Nepal. Siden vi booket turen i mars, har forberedelsene så langt vært trening, lesing av litteratur og utstyrsinnkjøp – og testing. Nå skal det meste være på plass, men noen usikkerhetsmomenter finnes fortsatt.

Det er noen hensyn man må ta i forhold til en slik tur. For det første – å gå Annapurna Circuit tar  i 20 dager til fots. Vi må derfor for det andre bære med oss alt vi skal ha selv på ryggen. For det tredje er tilgangen på saker og ting underveis svært begrenset, så vi kan ikke regne med å få kjøpt annet enn mat, vann og overnattinger.

Vi er innstilt på mye gåing. Mye gåing og mye Dhal Bhatt. Dhal Bhatt er som jeg har forstått det mest vanlige å få servert i disse områdene – en slags curry laget på linser og serveres med ris. Jeg er litt spent på hvordan kroppen vil reagere på denne plutselige vegetarianske omleggingen av kostholdet. Jeg tror det skal gå bra.

Det lokale guideselskapet som skal ta oss med på Pisang Peak har vært fantastiske så langt. De har hjelpet oss med tillatelser og gode råd – også for trekkingen rundt Annapurna Circuit, hvor vi skal gå alene.

Vi har tatt det vi trenger av vaksiner – da er det ikke mer å gjøre enn å være forsiktig med hva vi putter i oss og krysse fingre for at magen spiller på lag.

Nødvendig forsikring har vi tegnet – vi må ha en egen forsikring utover normal reiseforsikring siden vi skal på høyder over 4000 meter. SAR (search and rescue) var det vanskelig å finne noen som dekket, men så viste det seg at IF har et tillegg i reiseforsikringen sin som vi da kjøpte til de aktualle dagene.

Rundt Annapurna Circuit går man visst på grus-stier for det meste. Det er ganske mange turister som går i området, så det å finne frem tror jeg ikke blir noe problem. Vi vurderte litt frem og tilbake guide eller ikke – og vi falt på å gå alene uten guide. De vi har pratet med har sagt at guide ikke er nødvendig, så vi dropper det og føler vi får litt mer egen frihet ved å gå alene.

En ting som vi vanskelig kan forberede oss på er hvordan kroppene våre vil takle høyden. Ingen av oss har vært oppe i de høyder før, og det er svært individuelt hvordan man tanker høyde. Vi håper en sakte oppstigning vil gjøre at vi venner oss til høyden gradvis og vi kan unngå de verste symptomene. Pisang Peak er 6091 meter høy, og vi krysser fingrene for at vi vil være akklimatiserte nok for å komme oss på toppen og at været vil tillate dette. Siden dette er en «bi-ekspedisjon» på Annapurna Circuit, har vi ikke satt av noe særlig med ekstra dager i tilfelle sykdom eller å vente på passende værvindu.

Siden vi skal bære med oss alt på ryggen, og vi kan komme utfor veldig variabelt klima, har vi brukt en del tid på å pakke lurt. Vi må pakke både shorts og dunjakker – og det må helst veie minst mulig og være mest mulig solid. Vi får ikke tak i nytt dersom noe skulle gå i stykker underveis.

forecast
Fra 20 til -5 grader. Mountain-Forecast.com er et nyttig verktøy i planleggingen av hva slags klær man må pakke. Med disse værmeldingene kan man se temperatur, vind og nedbør i de ulike høydene, hvilket er veldig vesentlig.(klikk på bildet for å se aktuell værmelding for Pisang Peak) 

Etter nøysommelig vurdering, tråling, testing og graving og plaging av de ansatte i byens sportsbutikker har vi landet på følgende «gullhøner» fra vår pakkeliste:

 

5098

Scarpa Zodiac anmarsjsko
250 kilometer skal vi gå i løpet av de 20 dagene. I tillegg skal vi bære litt vekt på ryggen, og da kan det være lurt med litt stiv såle. Selve terrenget er ikke så røft – med grusvei og godt opptråkket sti det meste av veien. Vi ville ha en sko som er lett, men samtidig er robust og gir god støtte. Vi testet flere  anmarsjsko, men de fleste var ganske smale mot tuppen, og etter mange timer med gange når foten sveller opp blir dette vondt. Denne skoen har en forholdsvis bred passform og føles mer behagelig for foten over tid.

2d5f98168c9a4be4a6784ca036afb1af.png.LARGE

Rab Infinity Dunjakke
Med storie temperaturvariasjoner både i forhold til høyde – og dag/natt er det greit å ha en lett jakke som ekstra isolasjon (850 fill) i de kalde periodene. Den veier oppunder 500 gram og tar svært liten plass når den er pakket i den medfølgende posen. Perfekt til å gå med på kvelden når det blir kaldt (de fyrer ikke så mye i tehusene som man bor på) eller å trekke på seg under pauser. Eller rett og slett brukes som mellomlag når det er bikkjekaldt.

 

 

home2-copy1

Icebreaker merinoull
Disse plaggene stinker ikke. Tro meg. De holder deg varm når det er kaldt. De transporterer svette bort fra kroppen når det er for varmt hvilket gjør de til vannvittig gode allround-plagg når man kan ha med seg begrenset antall skift. Jeg nevnte at de ikke stinker?

 

 

arcteryx-arrakis65

 Ar’cteryx Arrakis sekk
Denne sekken er så enkel. Det er en vanntett pakksekk med et fantastisk godt bæresystem. Vi testet mange sekker, men denne er ganske lett og enkel i konstruksjonen. Samtidig var det den som desidert best føltes best på ryggen av alle vi prøvde. Med 65 liter skal vi få plass til det vi trenger.

 

 

 

5015-811_NOC02_view1_1000x1000

Platypus hydration 
Vesketilførsel er svært viktig ved fysisk aktivitet, og desto viktigere i store høyder. Med drikkesystem bæres vannet tett inntil kroppens tyngdepunkt, og du slipper å ta av deg sekken for hver gang du skal drikke eller ha vannflasker slengende. Annapurna Circuit har en del trygge vannposter hvor man kan etterfylle. Vi vil nok også ta med oss vannrensetabletter bare for å være helt sikre.

 

 

 

 

 

Suunto-Ambit-2-Sapphire

 Suunto Ambit 2
Om denne er luksus eller nødvendighet kan diskuteres. Men den har en rekke verktøy som er nyttige for folk som ferdes i fjellet; Klokke, vekkerklokke, høydemåler, barometer, GPS, kompass og navigasjon.

 

 

 

 

wakawaka_power_solar_power_station_2WakaWaka power
Solcelledrevet lampe og USB lader. Den er bittelitt større enn en iPhone og veier omtrent halvparten. Siden det er mørkt om kvelden er det kjekt å ha med lys. Denne har lys nok til 40 timer på en lading, samtidig har den USB-utgang til å lade telefon og GPS-klokker dersom det skulle bli nødvendig.

 

 

 

 

 

 

intro

 

Nikon Coolpix P7700
Solid men lett turkamera med bra optikk hvor man har mulighet til å gjøre opptak i RAW.

 

 

 

 

 

 

alle foto: produsentene

Tags: , ,