Gjensyn med Nigardsbreen

24/04/2014 • Bre, Høst, Jostedalen, Sommer, Turer, Vår • Views: 1313

Siste dag på fjellsportkurset ble viet til ferdsel på isbre og kameratredning.

 

wpid2014-IMG_3172.jpg

Blåisvandring er noe ganske annet enn å ferdes på snødekte breer som vi har gjort mye av tidligere på kurset. Her er ingen sprekker skjulte – og det er interessant å se hvordan isen oppfører seg i det den presses nedover dalen uten snødekke.

I områder virker isen som en labyrint av sprekker, og veivalg kan bli en utfordring. Spesielt mot kantene av breen. Selv om sprekkene er synlige er det reell sklifare – og det er viktig å gå stødig på stegjernene. De (få!) alvorlige hendelsene på denne breen har skjedd ved at den uheldige har falt, sklidd og slått hodet. Å gå innbundet i tau, bruke hjelm og ikke snuble er gode forhåndsregler.

I spesielt utsatte og bratte områder satte vi isskruer som løpende mellomforankringer slik at et evt fall ikke ville dra med hele taulaget. Vi øvde kameratredning og dro hverandre opp av bresprekk ved hjelp av z-talje. Nyttig erfaring, og noe man bør praktisere med jevne mellomrom slik at man er en kløpper når man virkelig trenger kunnskapen.

wpid2008-IMG_3192.jpgwpid2010-IMG_3187.jpg

På veien hjem var vi så heldige å oppdage Nigardsbreen Gjesteheim. Et hyggelig bed & breakfast hvor de hadde god mat og fantastiske kaker. Perfekt for en sliten bre-rangler.

Tags: , ,