Garmin Connect VS Movescount

11/06/2013 • Elektronisk, Test, Utstyr • Views: 4258

Det er kanskje en overdrivelse å si at en GPS-klokke er bare så god som sin programvare, men likevel kan det være et hensyn å ta når du skal velge system. Her er et raskt overblikk på Garmins Connect og Suuntos Movescount.

movesconnect

 

Mens vi er i aktivitet, henger klokken på armen og samler mye informasjon – om vår hjerterytme og posisjon. Etterpå lastes denne informasjonen til vår web-baserte treningsdagbok for lagring og analysering.

Det skal ligge mye arbeid bak en treningsdagbok. Det er jo så inspirerende å se alle kilometere man har lagt bak seg. Å kunne gå tilbake og finne navnet på det fine vannet du gikk langs. Hvor mye stigning var det egentlig på den turen i fjor? Hvor lang tid brukte jeg på den runden for ett år siden? Hva er gjennomsnittshastigheten min til fots i fjellet i steinura? Dette er data som er nyttige å ha, og essensen i disse sidene er lik – Det er online treningsdagbøker med stort sett de samme variablene for analyse, men det er del forskjeller både kosmetisk og i funksjon.

Treningsfellesskap
Når du kjøper en GPS – eller pulsklokke binder du deg på mange måter til den aktuelle produsentens nettbaserte treningsdagbok – eller trenings-fellesskap. Det vil si, du kan selvfølgelig velge å holde alt for deg selv – eller du kan dele via sosiale medier eller grupper du er medlem av. Du kan også følge andre brukere. Begge systemene har disse funksjonene.

Oversikt
Designmessig fremstår Movescount som mer tiltalende og moderne rent visuelt. Men noe av det jeg likte med Garmin Connect er seksjonen med personlige rekorder. Den holder styr på hvor raskt du har løpt 5k, 10k, halvmaraton og maraton. Du kan også sette deg mål, for å se progresjonen på forsiden. Jeg synes denne delen er motiverende, men dessverre har ikke Movescount en lignende. Du har et månedlig sammendrag på forsiden, men her liker jeg Garmin sin løsning best, den er mer oversiktig.

Kommunikasjon og integrasjon
Suunto ligger lenger frem enn Garmin med tanke på deling i sosiale medier og kommunikasjon med andre grupper og brukere. Her kan brukerne også dele sine treningsprogrammer og man har en egen app-utvikler del hvor man kan installere ulike tilleggsfunksjoner på sin klokke. Du kan lage apps selv, eller bruke andres. En del apps er nyttige – som for eksempel en som varsler storm. Andre er ikke fullt så nyttige, men likevel morsomme som den som regner ut hvor mange pils du har forbrent i løpet av en økt. Disse funksjonene utgjør etter min mening noen av Suuntos sterkeste kort.
Ved nedlasting av data henter Garmin Connect automatisk værdata, mens i Movescount må du legge til dette selv.  Jeg liker automatikken i dette, selv om værmeldingene ikke alltid er kjent for å være 100%.

Eksport/Import
Begge systemene har mulighet for å tegne egne ruter på kart, for så å laste dem opp på klokken og bruke dem til navigasjon. Begge kan eksportere de mest vanlige GPS-formatene, men bare Garmin Connect har mulighet til å importere aktiviteter med alle treningsdata. Ønsker du å importere fra Garmin til Movescount, må du først eksportere/importere gpx-filen, som du lagrer som «Course» i Movescount. Så må du lage manuelt lege ny «move» for så å tilegne denne «Coursen» du har importert. Den legger da bare til selve sporet, og ikke noen flere treningsdata – disse må du legge til selv. Ganske tungvindtfor den som skulle ønske å migrere sin treningsdagbok til Movescount eller har vært med på en tur som andre har logget, eller har klokker / håndholdte apparater fra andre produsenter. Ikke bra Suunto!

Kommunikasjon med klokken
Om ikke ess, så har Suunto i hvertfall en annen konge på hånden – nemlig at man kan sette opp datafeltene på klokken i softwaret. Dette gjør det veldig enkelt å velge hvilke funksjoner man ønsker til de ulike idrettene (som man også setter opp i softwaren). Waypoints og ruter kan man lagre på siden, for så å enkelt klikke av når man vil ha de overført til klokken. Når det er sagt, så er det viktig å teste ut og sette opp klokken skikkelig – drar du på lang tur uten tilgang på nett er det umulig å gjøre forandringer!

Tilleggsoftware
Garmin har en del tilleggsoftware som gir ytterligere funksjoner, blant annet Basecamp som er ment for de som går lengre turer. Nå har jeg svært lite erfaring med denne, men dette er nettopp en invending jeg har mot Garmin – at man må basere seg på flere softwares. Hadde det ikke vært mulig å integrere alt i en?

Mobilapp
Garmin har laget en mobil app – Garmin Fit, som kommuniserer godt med både Garmin Connect og Pulsbelte gjennom en dongle. Suuntos Movescount-App fremstår som et uferdig hasteprosjekt – du kan synkronisere med Movescount, men informasjonen du får opp er svært begrenset. Selv om det er klokken som hovedsaklig skal forsyne programvaren med informasjon har utviklerne her en jobb å gjøre! – Hvis ikke bør de droppe mobilappen helt.

Garmin Connect

 • Oversiktlig og «ren» i forhold til data
 • Holder orden på dine beste tider
 • Sette egne mål og følge progresjon
 • Importere fra tredjepartsprodusenter
 • God mobil app
 • Automatisk import av værdata

 • Gammelt design
 • Integrasjon
 • Flere softwares

Movescount 

 • Sosial integrasjon – brukerstyrt samfunn
 • App utvikler-del
 • Moderne og fremtidsrettet
 • Klokkeoppsett i nettløsningen

 • Ikke mulig å importere «Moves» fra tredjepart
 • Ikke bestetid og målprogresjon
 • Elendig mobil app

Jeg har brukt begge løsningene over en tid nå – med Garmin Forerunner 305 og Suunto Ambit2. Siden dette er nokså forskjellige klokker har jeg forsøkt å utelukke funsjoner som er spesifikke til klokkene og fokusere på selve nettløsningene. Kommenter gjerne under hvis du har noen erfaringer eller synspunkter.

 

 

Tags: , , , , , ,