Djevelbreen – navnet skremmer ingen

05/09/2013 • Bre, Jotunheimen, Sommer, Tinderangling, Topp, Turer, Uncategorized • Views: 1651

Forsøk på en alternativ rute opp Memurutinden via en bratt bre og en snørenne.

djevelbreen_1
Djevelbreen rett frem. Begynnelsen på Hellstugubreen til høyre.

Det var altså mens vi lå i vår fremskutte base ved Heillstuguåi og ventet på godværet at vi skulle forsøke oss på en alternativ rute opp til Memurutindene. Normalruten når man kommer fra Spiterstulen er å følge Veoskardet opp på Memuru-ryggen. Litt lenger sør går det en ganske bratt, liten bre som ender litt høyere på ryggen mellom Nord for Store Memurutinden (2264m) og Store Memurutinden Vesttoppen (2365m).

139 år tidligere, nesten på dagen, gjorde Slingsby sin første jomfrubestigning bare et steinkast lenger sør for oss. Han hadde gått fra en seter i nærheten av Spiterstulen og fulgt Hellstugubreen til en bre han kalte Steilebræ, som er den brearmen som går ned til vest for Memurutinden V1(2280m) og fulgt denne opp mot toppen.

Vi følger Veoskardet opp et stykke før vi bryter av til høyre i retning breen. Det er bratt og mye sprekker nederst på breen, så vi følger nordsiden opp og tar på breutstyr et sted hvor isen ligger inntil fjellet og det ikke er så bratt.

Tunge skyer ligger og stanger mot Memururyggen fra ca 1900 meter og gjør sikten dårlig. Vi kommer opp og finner snørennen vi hadde planlagt å følge opp på ryggen – den er blitt tynn i sommermånedene og det raser stadig is og stein ned. Som to ferske tinderanglere velger vi å ta disse advarslene på alvor, så vi følger breen videre opp for å se om det er mulig å følge breen opp på ryggen. Det er det nok, men det er veldig bratt, og med tjukktåke er det umulig å beregne hvor langt det er opp. Vi bestemte oss for å droppe også dette alternativet og dra tilbake til teltet og vente på bedre vær.

djelevbreen_2
På veg opp Djevelbreen

GPS-rute

 

Tags: , , , ,